[colabot5]

Chinese door de staat gesponsorde hackers hebben slimme manieren gevonden om cyberbeveiligingstools te omzeilen waarmee ze de netwerken van regeringen en bedrijven konden binnendringen en mensen konden bespioneren, een praktijk die ze al jaren toepassen zonder ontdekt te worden. Dat meldt de Wall Street Journal.

Volgens Google-onderzoekers zijn de nieuw ontdekte hacktechnieken anders dan de gebruikelijke cyberspionage waar Chinese hackers bekend om staan.

“In plaats van systemen achter bedrijfsfirewalls te infiltreren, compromitteren ze apparaten aan de rand van het netwerk – soms de firewalls zelf – en richten ze zich op software die is gemaakt door bedrijven zoals VMware Inc. of Citrix Systems Inc”, aldus het tijdschrift.

De onderzoekers vertelden het nieuwscentrum dat de nieuwe hacktechnieken “een nieuw niveau van vindingrijkheid en verfijning uit China vertegenwoordigen”.

Dit komt doordat de spanningen tussen de VS en China toenemen over een groot aantal kwesties, waaronder bezorgdheid over de veiligheid van TikTok, cyberspionage, verkiezingsbeveiliging, spionageballonnen en recente exportbeperkingen.

Deze week nog dreigde de regering-Biden TikTok in de VS te verbieden, tenzij het in China gevestigde moederbedrijf ByteDance zijn belang aan een Amerikaans bedrijf zou verkopen. Dit volgt op maandenlange druk van Amerikaanse en staatswetgevers, voornamelijk Republikeinen, om de app voor sociale media te verbieden, vooral op door de overheid uitgegeven apparaten.

TikTok-CEO Shou Zi Chew, die volgende week voor een House-panel zal getuigen, zei dat de verkoop van de app geen beveiligingsproblemen zou oplossen die ze nog niet hebben aangepakt.

Amerikaanse functionarissen hebben onlangs ook alarm geslagen over de toenemende Chinese bedreigingen in cyberspace.

Eerder deze maand zei de directeur van het Amerikaanse cybercommando, generaal Paul Nakasone, dat China een “zeer capabele kracht” en een “zeer geduchte vijand” in cyberspace is geworden.

Vorige maand waarschuwde een FBI-cyberfunctionaris regeringsfunctionarissen dat Chinese hackers een “groeiende dreiging” vormen en dat hun poging om politieke partijen aan te vallen voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen van 2022 aantoont dat er “aanzienlijke Chinese cyberactiviteit zal zijn … in het komende jaar, ” Dat meldde CNN voor het eerst.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *