[colabot5]

Voormalig vice-president Mike Pence zei zaterdag dat hij de mogelijke aanklacht van de districtsprocureur van Manhattan tegen voormalig president Trump “zeer verontrustend” vond, maar benadrukte dat “geweld niet zal worden getolereerd”, aangezien de voormalige president opriep tot protesten.

Trump zei in een bericht aan Truth Social dat hij dinsdag verwacht te worden gearresteerd in verband met het onderzoek van de officier van justitie van Manhattan, Alvin Bragg, naar de betaling van zwijggeld aan volwassen filmster Stormy Daniels tijdens zijn presidentiële campagne in 2016.

“Het idee om de voormalige president van de Verenigde Staten af ​​te zetten baart mij grote zorgen, net als tientallen miljoenen Amerikanen”, zei Pence zaterdag tegen verslaggevers in Des Moines, Iowa. “Het gebeurt vooral in wat een politiek geladen omgeving lijkt te zijn in New York, waar de procureur-generaal en andere gekozen functionarissen letterlijk campagne hebben gevoerd met de belofte de voormalige president te vervolgen.”

“Niemand staat boven de wet”, voegde hij eraan toe. “Ik heb er alle vertrouwen in dat president Trump voor zichzelf kan zorgen.”

Hij sloot zich aan bij een aantal andere Republikeinen die de mogelijke aanklacht aan de kaak stelden als “politiek gemotiveerd” en “machtsmisbruik”.

“Hier gaan we weer – een schandalig machtsmisbruik door een radicale aanklager die gewelddadige criminelen laat lopen terwijl hij politieke wraak neemt op president Trump”, twitterde House Speaker Kevin McCarthy (R-Calif.) zaterdag.

Echter, temidden van de oproep van Trump aan supporters om te protesteren en “onze natie terug te nemen” als reactie op mogelijke afzetting, benadrukte Pence dat “geweld niet zal worden getolereerd”.

“We respecteren het recht van Amerikanen om hun stem te laten horen en hun frustratie te uiten over wat lijkt op een politiek gemotiveerde vervolging van de voormalige president”, zei hij. “Maar we willen een heel duidelijke boodschap afgeven dat geweld niet wordt getolereerd en dat iedereen die geweld gebruikt, zal worden vervolgd in de ruimste zin van de wet.”

Michael Cohen, de voormalige persoonlijke advocaat van Trump en jarenlang fixer, vergeleek de oproep van de voormalige president om zaterdag te protesteren met de “strijdkreet” die hij uitsprak vóór de aanval op het Capitool op 6 januari.

“Het zou slim zijn als Donald ‘vreedzaam protest’ zou schrijven, maar hij wil geen vreedzaam protest”, zei Cohen tegen MSNBC. “Hij wil nog een gewelddadig conflict in zijn naam.”

Cohen, die eerder deze week voor een grand jury in New York getuigde, betaalde Daniels vlak voor de verkiezingen van 2016 $ 130.000 om haar verhaal over een vermeende affaire met Trump te herroepen. In 2018 pleitte hij schuldig aan het overtreden van de regels voor campagnefinanciering met betrekking tot de betaling.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *