[colabot5]

Erdoğan publiceerde het nieuws op apres conferentie in Ankara op vrijdag met Finse voorzitter Sauli Niinistö nadat de twee leiders elkaar ontmoetten voor bilaterale gesprekken in de Turkse hoofdstad.

“Als het gaat om het nakomen van zijn beloften in het trilaterale memorandum van overeenstemming, hebben we gezien dat Finland authentieke en concrete stappen“, aldus de Turkse leider.

Niinistö zei dat het besluit van Turkije om het bod van zijn land om lid te worden van de NAVO goed te keuren was een “hoopvol” teken. zoals Rusland oorlog voert in Europa, maar ook drong ook bij Zweden aan op goedkeuring.

“Het is het is niet compleet zonder Zweden“, zei de Finse president. “We hebben zoveel gemeenschappelijke belangen omdat we buren zijn aan de Oostzee.”

De partij van Erdoğan heeft een meerderheid in het Turkse parlement en ratificatie voor Finland wordt verwacht vóór de presidentsverkiezingen op 14 mei.

Turkije zal zich aansluiten bij 28 andere landen die al hebben aangekondigd dat ze het bod van Finland om toe te treden tot de veiligheidsalliantie zullen ratificeren vereist de goedkeuring van alle 30 leden.

Hongarije heeft moet nog goedgekeurd worden aanvraag voor Finland en Zweden.

Erdoğan heeft uitgedrukt diepe oppositie om Zweden te ratificeren vanwege de bezorgdheid dat de Noordse natie steun heeft verleend aan wat hij terroristische organisaties noemt, met name de Koerdische separatistische beweging die al tientallen jaren tegen Turkije vecht.

“Hoewel we het besluit van Turkije van vandaag verwelkomen om het toetredingsprotocol van Finland formeel te ratificeren, is het besluit van Turkije om Finland van Zweden af ​​te scheiden voor het NAVO-lidmaatschap teleurstellend en onnodig,,Sens. Jeanne Shaheen (DN.H.) en Thom Tillis (RN.C.), tweeledige medevoorzitters NAVO-waarnemersgroep van de Senaathet staat in het persbericht.

Lees het volledige rapport op TheHill.com.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *