[colabot5]CNN

De veteraan van de Amerikaanse luchtmacht die tijdens de aanval op het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021 in militaire uitrusting de Senaatskamer binnenkwam, is vrijdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Larry Brock, 55, hij werd schuldig bevonden aan zes punten van de aanklachtinclusief het strafbaar feit van het belemmeren van officiële procedures, tijdens het proces in november 2022.

‘Het is echt heel verbazingwekkend wat ik van een voormalige hoge militaire officier hoor. Het is verbluffend en wreed’, zei de Amerikaanse districtsrechter John Bates vrijdag toen hij zijn straf uitsprak.

Volgens aanklagers liep Brock tijdens de aanval op het Capitool acht minuten rond op de Senaatsvloer, terwijl hij door de bureaus van senatoren snuffelde terwijl hij een helm, een tactisch vest en plastic handboeien droeg die hij die dag in de Rotunda vond.

Aanklagers beweren ook dat Brock probeerde een deur te openen die minuten eerder werd gebruikt door de toenmalige vice-president Mike Pence.

“Brock maakte deel uit van een grotere menigte die verhinderde dat de procedure plaatsvond”, zei aanklager April Ayers-Perez tijdens de veroordeling. “Ze bleven de procedure stoppen door gewoon daar te zijn. Brock zat op dat moment in de Senaat waar ze over Arizona zouden debatteren.”

Tijdens de veroordeling zei de regering ook dat Brock extreme retoriek gebruikte na de verkiezingsuitslag van 2020. De rechter las tijdens de hoorzitting enkele posts op sociale media van Brock, waaronder een die luidde: “Ik heb mezelf kogelvrije vesten en een helm uit de burgeroorlog gekocht die eraan komt .”

“Ik denk dat het redelijk is om te zeggen dat zijn retoriek verre van extreem is”, zei Bates.

De rechter bleef de ernst van de aanval op het Capitool benadrukken voordat hij het vonnis uitsprak. “Het gedrag waar we het over hebben, de gebeurtenissen van 6 januari, waren buitengewoon ernstig. Heel ernstig”, zei hij. “Het was een menigte die deelnam aan een rel en het strafrechtsysteem moet dat allemaal serieus nemen.”

Brock sprak de rechtbank niet toe op advies van zijn advocaat, Charles Burnham.

“Hij zou graag naar de rechtbank gaan, maar aangezien we van plan zijn in beroep te gaan, heb ik hem gevraagd om niet naar de rechtbank te gaan”, zei Burnham.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *